Livsmedelskemi
Fotosyntesen
Cellandning
\\Valfs1\personal$\helgra8\My Documents\Scanned Documents\Bild (6) - Kopia.jpg
\\Valfs1\personal$\helgra8\My Documents\Scanned Documents\Bild (3).jpg
Kroppen behöver
*Kolhydrater
*Protein
*Fett
*Vatten, mineraler, vitaminer
3 former av kolhydrater
*Socker -monosackarider och disackarider
*Stärkelse
*Cellulosa
Alla kolhydrater är uppbyggda av kol, väte och syre
Polysackarider
http://www4.liber.se/kemionline/gymkeb/bilder/11gl.jpg
Glykos
Socker
Socker delas in i enkla sockerarter och sammansatta sockerarter.
*Enkla sockerarter består av en ringformad sockermolekyl
*Sammansatta sockerarterna består av två sockermolekyler som sitter ihop.
De måste först sönderdelas i kroppen innan de kan tas upp av blodet.
Enkla sockerarter(monosackarider):Sammansatta sockerarter(disackarider):
Ex) Glukos (druvsocker)Ex) Sackaros (”vanligt” socker)
      Fruktos (fruktsocker)      Laktos (mjölksocker)
Molekylformel för glykos:C6H12O6
Stärkelse
*Stärkelse är flera tusen druvsockermolekylersom sitter ihop.
*De bildar långa, snurrade molekyler.
*Finns i t.ex. pasta, bröd, potatis.
*Ger energi.
*Påvisas med jod och färgas blåsvart
Bildresultat för stärkelse
http://polen-expo.se/EK/ANO/INDUSTRI/KEMI/Wonder/potatisar.jpg
Cellulosa
*Cellulosa är också många druvsockermolekyler som sitterihop.
*De sitter ihop på ett annat sätt så att det blir långa rakamolekyler.
*De är skelettet i växterna. Kallas också för fiber.
*Ger ingen energi, men mättnadskänsla
* Finns i grovt bröd, och grönsaker.
https://purtroppo.files.wordpress.com/2014/03/cellulosa.jpg?w=620&h=494
Fetter
Animaliskafetter
Kommer fråndjurriket
Ex; smörfett
Fetter utvinns ifrån djur och växtceller
Olja
Flytande vidrumstemperatur
Vegetabiliskafetter
Kommer frånväxtriket
Ex, solrosolja
Fett
fast vid
rumstemperatur
Fetter
I människokroppen används fett
• Energiförsörjning 40%
• Tillför vitamin A, D, E och K som alla är fettlösliga
• Ger skydd och stöd till de inre organen som t.ex. hjärta och hjärna
• Fungerar som smörjmedel för leder
• Ger huden dess elasticitet/ värmeisolera kroppen
Sälar och valar ett tjockt lagerunderhudsfett som  skyddar mot kyla
Fett från växtriket kallas
för vegetabiliska fetter
Framställs genom attkall- eller varmpressa
växter som är rika påolja
1 glycerolmolekyl + 3 fettsyramolekyl                     Fett
Fetter är uppbyggda av alkoholen glycerol och treolika fettsyror
En förening mellan enalkohol och en organisk syrakallas för en ester
De organiska syror som finnsi ett fett kallar man förfettsyror
Den alkohol som finns i fettheter glycerol
Alltså är fetter estrar
Hur bildas fett
GLYCEROL
Fettsyra
Fettsyra
Fettsyra
Fettsyror
Mättat; enkelbindningar mellan kolatomerna
Enkelomättat; en dubbelbindning
Fleromättat; två eller fler dubbelbindningar
Fasta fetter; hög andel mättade fettsyror
Flytande fetter; hög andel fleromättade fettsyror
Vanliga fettsyror
Fetthärdning
Flytande fetter kan göras till fasta genom att behandlas med väte
Transfetter
Om man avbryter härdningen innan det är helt färdighärdat bildastransfetter
Fetthärdning och transfetter
Industrin behöver billigt matfett som är lätthanterligt och hållbart. Därför härdasflytande vegetabiliska oljor genom en lång rad kemiska processer till ett fastsmörliknande fett.
Omega 3 och omega 6 är fleromättade fetter som är essentiella
De är nyttiga för kroppen.
Förbättrar koncentrationen
Proteiner
Protein förser oss med kalorier
Proteiner är byggnadsmaterial för alla växter och djurceller
Exempel på proteiner i kroppen:
Blodets röda färgämne, hemoglobin
Enzymer
Alla proteinerinnehåller
Kol
Väte
Syre
Kväve
En del har ocksåfosfor och svavel
Proteiner i livsmedel
Den process då ett ämne rör sig från flytandeform till fast form
Koagulering
Många proteiner koagulerar vid upphettning
Gelégodis, vingummin
Godis
Proteinerna består av långa kedjor av  aminosyror
Proteinerna i maten sönderdelas i mage och tarmar till friaaminosyror
Fria aminosyror transporteras ut till kroppens celler och därkopplas till ihop till dem proteiner som kroppen behöver
Proteiners uppbyggnad
Uppbyggda av 20 olika  Aminosyror
Ritningen för hur proteinet ska byggas uppfinns i arvsmassan.
 
En del av aminosyrorna kan cellerna själva tillverka
Några  måste tas in med mat. Dessa kallas för essentiella.
Det finns åtta essentiella aminosyror
Essentiella aminosyror
Det betyder att proteinintag  ärlivsnödvändigt för oss människor
Mineralämnen och Vitaminer
Mineraler är föreningar av joner
Kroppen behöver 20 mineraler
Vad är Mineraler
För skelett och tänder;
En fullvuxen människa består av
 ca 1 kilo kalcium
 
Kalcium
Fosfor
Järn
Järn ingår i hemoglobin, det röda färgämnet i blodet
Viktig för blodet
För rätt sammansättning på
kroppsvätskan
Natrium
Vi behöver ha 0.9% natriumklorid i kroppsvätskan
För mycket salt högt blodtryck
För sköldkörteln funktion
Tillverkning av hormoner  som reglerar
ämnesomsättning
 
Jod
Struma
Vitaminer
13 olika vitaminer
Många är essentiella
Ingår i många viktiga enzymer
 som ser till att kroppen fungerar
Lösliga i vatten eller i fett