TitlePageOverlay.png
standardRule.png
MIN RESA
MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA
Hkk, Vt-12
E. Segerdorf
TextPageOverlay.png
EUROPA
TextPageOverlay.png
standardRule.png
I en resa genom Europa finns det ett flertal platser som sätter sinafina delar eller goda smakupplevelser på minnet.
Dessa upplevelser fastnar och skapar på så vis en bredare kunskapkring olika kryddor, smaksättningar och upplägg.
Med hjälp av olika kunskaper inom mat- och matkultur så lärman sig vad som passar bra ihop och vad som inte fungerar någotvidare. Även tillämpas också kunskp kring råvarorna ochtillgångar. Man kan bli mer medveten kring priser och miljö.
Frankrike, Grekland,Italien och Turkiet
TextPageOverlay.png
standardRule.png
Frankrike
Fransk omelett
En krämig och godomelett är snabb ochlättlagad mat.Omelett är lika gotttill frukost som tilllunch ellertillsammans med ensallad vid middagstid.
TextPageOverlay.png
Ingredienser
4 ägg
4 msk vatten
1/2 tsk salt
1 msk Arla smör
 
Fyllning
200 g färska champinjoner
ev 1 vitlöksklyfta
1 msk Arla smör
1 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
TextPageOverlay.png
Gör så här
Skölj champinjonerna och skär dem i skivor.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs svamp och vitlök i smöret i en stekpanna ca 5 minuter.
Rör ner persilja, salt och peppar.
Håll varmt.
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt.
Hetta upp smöret tills det blivit gyllenbrunt i en stekpanna.
Stek omelettsmeten på knapp medelvärme i stekpannan.
Rör försiktigt i äggsmeten några gånger under stektiden, ca 4minuter.
Omeletten är färdig när äggstanningen stannat menfortfarande är lite krämig på ytan.
Lägg på persiljechampinjonerna.
TextPageOverlay.png
standardRule.png
Grekland
Fetasallad.jpg
TextPageOverlay.png
standardRule.png
Fetaostsallad/Grekisk sallad
Grekisk Sallad
 
Recept Grekisk Sallad
(2-3 personer)
Ingredienser:
5 stora solmogna tomater
300-400 gram fetaost, gärna riktig feta från Grekland
Olivolja, valfri mängd.
En stor gurka
Rödlök, två st.
En burk svarta oliver.
Ett salladshuvud
TextPageOverlay.png
Tillagning:
Skiva tomaterna. Skala bort det mesta av skalet påGurkan, skiva sedan i ca 5 mm tunna skivor och lägg demtillsammans med tomaterna i en skål. Skiva även upprödlökarna till tunna skivor och ner med dem i skålen demockså. Tärna eller smula ner fetaosten i skålen och blanda ioliverna. Ringla över önskad mängd olivolja.
Salladshuvudet kan du använda för att göra salladen medmatig. På många ställen i grekland får man fetaosten somett stort block, överst på salladen, det är bra i fall att någonav middagsgästerna av någon anledning inte äter fetaost.
TextPageOverlay.png
Serveringstips:
Vi rekommenderar dig att servera den grekiska salladentillsammans med några tunna skivor ganska grovt bröd.För att maximera den kulinariska upplevelsen så kan niservera den grekiska salladen tillsammans med en dressingeller varför inte en riktigt god Tzatziki gjord på grekiskt vis.Grekisk sallad är perfekt för dig som ska bjuda dina vännerpå något extra och du kan själv se till att göra din “egen”version av grekisk sallad. Kör hårt och testa dig fram!
För att se recept på Tzatziki, titta här: Recept Tzatziki
Ett annat tips är att testa krydda fetaosten med olikagrekiska örter som går att finna i en vanlig livsmedelsbutik.
TextPageOverlay.png
standardRule.png
Italien
pizza_terracina_11659138.jpg
TextPageOverlay.png
Pizza har blivit en självklar maträtt över hela världen ochdet är många barn och vuxna som har pizzan högt rankadpå sin lista över favoriträtter.
Pizzans ursprung anses vara 1500-talets Neapel i södra Italienoch den napolitanske kocken Raffaele Esposito skapade denklassiska Pizza Margherita 1889 för att hedra Italiensdrottning. Pizzan skulle representera den italienska flaggansfärger: rött, vitt och grönt genom fyllningen tomater,mozzarellaost och basilika. Raffaele var också den förste attanvända ost i fyllningen på pizzan, vilket vi idag inte kantänka oss vara utan.
TextPageOverlay.png
Primörpizza
Recept: pizza med eget val av grönsaker ochkörsbärstomater. Rucola på toppen ger pikant och god smak.
Ingredienser
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten, max 37°
2 msk Arla® smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
6–7 dl siktat dinkelmjöl
 
Fyllning:
500 g blandade grönsaker
250 g körsbärstomater
4 dl tomatsås för pizza eller pasta
300 g Arla Köket® riven ost pizza
1 dl pumpafrön
4 dl rucola
TextPageOverlay.png
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, smör-&rapsolja, salt och större delen avmjölet.
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°.
Ansa och dela grönsakerna i mindre bitar.
Kavla ut degen till 2 stora eller 4 små tunna bottnar.
Lägg över dem på bakplåtspapper på plåtar.
Bred på tomatsåsen.
Strö över 2/3 av osten.
Lägg på grönsakerna.
Strö över resten av osten och pumpafrön.
Grädda i mitten av ugnen 10–15 min.
Strö över rucola och servera genast.
TextPageOverlay.png
standardRule.png
Turkiet
Den speciella Turkiska maten
Turkisk mat är väldigt speciell, det är en blandning mellan mellanöstoch medelhavssmaker, men resultatet är väldigt unikt och specielltoch du hittar det ingen annanstans i världen. 

När det kommer tillTurkisk mat är det vanligaste att man börjar en måltid med meze, desåkallade smårätterna. Huvudrätterna är variationsrika, men grilladekötträtter är typisk Turkisk mat, men även nyfångad fisk, köfte (enTurkisk köttbulle av lammfärs) eller varför inte den turkiskatraditionella grytan ”casserole” bestående av kyckling, skaldjur ellernötkött i en otroligt god kryddad stuvning med grönsaker, dockförekommer inte fläskkött eftersom Turkiet är muslimskt.
TextPageOverlay.png
Imam bayaldi, "då prästen svimmade" - fylldaubergine. Är ugnsgratinerad
aubergine som man fyller med tomater och lök.Enligt legenden svimmade en
muslimsk präst av lycka när han första gången åt denhär rätten. Därför kallas
den här rätten ”prästen svimmade”.
Imam bayildi.jpg
TextPageOverlay.png
Turkisk Imam bayildi
Ingredienser:
Det här receptet är inmatat enligt en gammal standard förmedlemsrecept. Den innehåller därför ingen
ingredienslista utan allt står i receptbeskrivningen 
Tillagning
Ingredienser:
3 auberginer
1 gul lök
200 g köttfärs
1-2 stora tomater
2 dl kokt ris
plja, salt & peppar
köpt eller hemkokt tomatsås
TextPageOverlay.png
Så här gör du:
Imam bayildi är den mest klassiska av alla Turkiskarecept. Här är auberginen skuren tvärs över.
Skär auberginen i 3-4 tjocka skivor tvärs över. Gröp urdem till hälften. Finhacka auberginkött & lök,
fräs detta i olja, tillsammans med köttfärsen. Tärnatomaterna & blanda ned tillsammans med det
kokta riset. Krydda med salt & peppar.
 
Packa fyllningen noga i de urgröpta auberginskålarna.Lägg dem i en ugnsfast form.
Dugga generöst med olivolja & baka i 1 tim i 200grader. Täck med folie för att det inte ska brännas.
Servera med tomatsås.
 
TitlePageOverlay.png
shortRule.png
LYCKA TILL!
Önskar Er alla..
World.jpg