F 10Introduktion tillkunskapshantering ochknowledge management
Terese Stenfors-Hayes
Vad är Knowledge Management?
förvärva/hitta/skapa, förädla/lagra,förmedla, använda och återanvända
Varför?
Det räcker inte med information, det har visnarare för mycket av!
Överblick över den viktigaste resursen
Komplexare arbetsuppgifter, snabbareutveckling
Högre cirkulation av anställda
Konkurrensen hårdnar
Vad är kunskap?
Skillnaden mellan kunskap och information
Kunskap är: ”A fluid mix of framed experience, values,contextual information, and expert insight that providesa framework for evaluating and incorporating newexperiences and information” (Davenport och Prusak)
Tyst/tacit kunskap
Explicit kunskap
Tumregler för KM
Den viktigaste kunskapen är tyst
Tyst kunskap (och även explicit) utbyts bästgenom personlig interaktion
Allt arbete är kunskapsarbete idag
Företag förlorar sin kunskap när de förlorar sinaanställda
(Alter 2004)
Företag är generellt mycket dåliga på att användaall den kunskap de har
Är KM Möjligt?
Paradoxen med kunskapshantering är att manförsöker hantera det ohanterliga.
“The paradox of knowledge management is that it tries tomanage what cannot be managed”.
Exempel på informationskanaler,vilka är kunskapskanaler?
 
INTE DATORSTÖDD
Informationskanaler
DATORSTÖDD
Inget datorstöd
Visst datorstöd
Stort datorstöd
 Nyhetsbrev
 Anslagstavla
 
Whiteboards
 Intern postgång
 Post
 Telefon
 Mobiltelefon
 Telefax
 E-post
 
Intranät
 ICQ
 IRC
 
Videokonferens
ÖKAT DATORSTÖD
KM vs. Information Management
Kunskapsöverföring enligtNonaka
TysttillExplicit
Tyst
från
Explicit
Socialisering
Internalisering
Externalisering
Kombinering
Att tänka på vidkunskapsöverföring (Dixon)
Mottagaren
Kompetens, utrustning etc.
Samma person som avsändaren?
Uppgiften
Rutin eller ovanlig och komplex?
Typen av kunskap
Olika typer kräver olika metoder
Kunskapande
Socialisering
Informella former
Redundans
Kultur/miljö
Både intellektuellt och känslomässigt
Reflektion
Fira de goda försöken
They say, best men are moulded out offaults: And, for the most, become muchmore the better, for being a little bad. –
William Shakespeare
Dela med sig…
Vill vi det?
Tre anledningar (Davenport och Prusak):
Vi vill ha något igen
Vi vill ha ett gott rykte
Vi är goda och generösa
Tillit är en förutsättning
Andra anledningar:
Kunskapen hinner bli gammal och värdelös…
Först till kvarn…
Vi lär oss genom att berätta…
När delar du själv kunskap?
KM-vänlig organisationskultur
Vad är en organisationskultur?
Hur upprätthålls den?
Hur kan man förändra den?
Tillit (trust), öppenhet (openess) ochteamwork leder till delande (sharing).
S
T
O
T
Hinder för bra överföring
Davenport & Prusak:
Inkomplett information
Assymetri
Närhet
Andra anledningar:
Strikta gränser
Rivalitet
Det ingår ej i ens arbetsuppgifter
Hierarkier
Envägskommunikation
Påtryckningar för anpassning och konformitet
Rädsla att göra bort sig
”ett-rätt-svar”-tänkande
Rädsla för förändring eller ökade kostnader
Att det ej är normen
Tidsbrist
BD05296_
Olika strategier för KM(Hansen et al)
Kodifiering/Codification
Personalisering/Personalisation
Vilka metoder används i KM föratt skapa och dela kunskap?
Communities of Practice
Nätverk
Möten
Historieberättande
Dialog
Lärling/mentor
Lessons learned (AfterAction Review)
Etc…
Kunskapskartor
Best practice
Internet/intranät/epost
Etc…
Utbildningsdagar
Tidning/infoblad/kolumn
Etc…
Lagring
All kunskap kan inte lagras på samma sätt!
Kan all kunskap lagras?
Datawarehouse, intranät etc.
Push eller pull?
Data mining
Skapa kunskap ur lagrad data
Case Based reasoning
Lagra kunskap för återvinning
Alltid risk för ”information overload”
Implementering av KM
Syftet?
Motivation?
Mål?
Sammanfattning
KM handlar inte bara om att ges tillgång tillkunskap, utan vi måste aktivt jobba medden.
Bra att läsa:
Hansen MT Nohria N Tierney T 1999 What's yourstrategy for managing knowledge? HarvardBusiness Review March- April pp 106-117
Nonaka I (1994) A Dynamic Theory ofOrganizational Knowledge Creation OrganisationScience Vol 5 No 1 p. 14-37
Prusak L (2001) Where did knowledgemanagement come from? IBM Systems JournalVol 40 No 4 p. 1002-1007