Nils Holgerssons underbara matresa, projekt
En matresa genom Sverige, där vi hoppas på attalla våra matgäster/kunder i kommunen vill flygamed och provsmaka våra landskapsrätter!
Hoppas att ni alla finner detta intressant och vill hjälpa oss att sprida informationen,så att samtliga vet vad som är på gång och känner sig delaktiga!
Maten kommer att serveras som huvudrätt eller smakportion i förskola, skola ochäldreomsorg med början i vecka 37.Landskapsrätterna kommer att serveras en dag varannan vecka och om allt går enligttidtabellen blir den sista serveringen vecka 14 vårterminen 2016.
Start
V 37   Skåne
V 39  Halland
V41  Småland
V43   Bleckinge  och Öland
V 45    Gotland och Östergötland
V47  Västergötland och Bohuslän
V 2   Närke och Södermanland
V 4   Värmland
V 6   Dalarna och Hälsingland
V 8  Ångermanland och Jämtland
V 10   Västerbotten
V 14  Norrbotten och Lappland
12  Veckor Totalt
Historia kring maträtter
Stanna upp, smaka och upplev!
Maten är en del av vårt kulturarv. Idag äter vi mat från hela världen, men så har det inte alltid varit. Därför vill vi ta med dig på en resagenom Sverige för att göra dig nyfiken och ge dig möjlighet att bredda dina kunskaper om svensk mathistoria och husmanskosten.  Påsamma sätt som Nils Holgersson upptäckte Sveriges landskap  kommer du att upptäcka lokala rätter och råvaror från hela landet.
Det börjar ofta med ett misstagVi vill förklara varför vissa rätter och råvaror är typiska för ett visst område. Det är ofta ganska intressanta och roliga historier och det ärinte sällan de har kommit till av misstag. Men även rikedom och nöd har påverkat maten.
Upptäck nya maträtterTexterna som finns på bordet är inget faktablad utan något vi hoppas kan skapa intresse och nyfikenhet. En del är baserat på sägner ochdet går inte alltid att få fram den riktiga sanningen. Men vi hoppas att det kan ge ett mervärde under måltiden.
Förr serverades vissa rätter bara vid särskilda tillfällen. Idag är det inte alltid lika tydligt. Ett exempel är ostkakan, som förr enbart användesvid festliga tillfällen och idag ses mer som ett mellanmål.
En del äldre rätter är heller inte anpassade för stora mängder. Då har vi varit tvungna att anpassa receptet för att det ska fungera.Sjömansbiff kan till exempel uppfattas som seg om man tillagar den i stora bläck. Därför lagar vi den på exakt samma vis som förr menanvänder färs istället.
Allt kan inte förändrasNågra rätter kan vi inte göra om, som till exempel Nävgröt och fläsk. Vi kan inte byta ut skrädmjölet mot annat mjöl, för då blir det inteNävgröt.
Rätterna på menyn är kända och typiska för området. En del är kända över hela Sverige. Många rätter har blivit en landskapsrätt och vi villvisa var den kommer ifrån.
Menyn kan variera mellan kökenVarje kök har fått bestämma vilka maträtter som ska serveras utifrån den receptbank de har. Därför kan menyn ibland se lite olika ut.
Nils Holgerssons underbara matresa
Idé, att få sprida kunskaper om den svenskamathistoria.
Syftet, att få våra gäster (0 till 100+ år) attsmaka på landskapsrätter, en del i originalversion och en del i anpassad version
Målet, att kunna servera valda rätter till allasamt samla recept, bilder och historier i enbok.
Hur är det tänkt att det skall serveras
Dom flesta rätter passar att servera som en huvudrätttill alla, medans andra kommer att serveras lite på sidanom för nyfikna gäster. Personalens bemötande kommeratt ha en betydande roll, för att få alla att våga smaka!Viktigt är också att alla är involverade i projektet:Förskola, skola o äldreomsorgens personal  måste vetavad som är på gång och göra alla delaktiga i vår matresagenom Sverige!
Vem är Nils Holgersson?Vad är landskapsrätter?
Vecka 37
Onsdag
Vecka 39
Onsdag
Vecka 41
Onsdag
Vecka 43
Onsdag
Vecka 45
Onsdag
Vecka 47
Onsdag
Skåne
Halland
Småland
Blekinge ochÖland
Gotland ochÖstergötland
Västergötland ochBohuslän
Skånsk kalops,kokt potatis ochrödbetor.
Senapsöverbakadlax, pepparrotssåsoch kokt potatis.
Isterband medstuvad potatis ochrödbetor.
Sjömansbiff
Saffranspannkaka.
Stekt salt sill medlöksås och koktpotatis.
Skånsk äggakakamed knaperstektfläsk.
KycklinggrytaKvibille.
SmålänskaKroppkakor
lingonsylt
Lufsa medknaperstekt fläsk
Raggmunk ochstekt fläsk.
Fiskgryta.
Höstterminen 2015
Vecka 2Onsdag
Vecka 4Onsdag
Vecka 6Onsdag
Vecka 8Onsdag
Vecka 10
Onsdag
Vecka 12
Onsdag
Södermanland ochNärke
Värmland
Dalarna ochHälsingland
Jämtland ochÅngermanland
Norrbotten ochVästerbotten
Lappland
Wallenbergaremed potatismosoch gröna ärtor.
Värmalndskorvserveras medpotatismos.
Stekt falukorv ochpotatimos.
Fisk på Jämtvis
i ugn.
Pitepalt medrårörda lingon.
Viltskavgryta.
Stormaktlåda medpurjolöksfräs.
Nävgröt medknaperstekt fläskoch lingonsylt.
Älgfärsbiff serverasmed päregröt.
Jägargryta.
Västerbotten-paj.
Nikkaluokta-soppa.
Vårterminen 2016
Estetiska programmet med mediainriktningKarlstad har gjort en ny Nils Holgerssoninför matresan!
Tack för att ni hjälper oss så alla blirinformerade om vad som är på gång!