Stanna upp, smaka och upplev!
Maten är en del av vårt kulturarv. Idag äter vi mat från hela världen, men så har det inte alltid varit. Därför vill vi ta med dig på en resagenom Sverige för att göra dig nyfiken och ge dig möjlighet att bredda dina kunskaper om svensk mathistoria och husmanskosten. Påsamma sätt som Nils Holgersson upptäckte Sveriges landskap kommer du att upptäcka lokala rätter och råvaror från hela landet.
Det börjar ofta med ett misstagVi vill förklara varför vissa rätter och råvaror är typiska för ett visst område. Det är ofta ganska intressanta och roliga historier och det ärinte sällan de har kommit till av misstag. Men även rikedom och nöd har påverkat maten.
Upptäck nya maträtterTexterna som finns på bordet är inget faktablad utan något vi hoppas kan skapa intresse och nyfikenhet. En del är baserat på sägner ochdet går inte alltid att få fram den riktiga sanningen. Men vi hoppas att det kan ge ett mervärde under måltiden.
Förr serverades vissa rätter bara vid särskilda tillfällen. Idag är det inte alltid lika tydligt. Ett exempel är ostkakan, som förr enbart användesvid festliga tillfällen och idag ses mer som ett mellanmål.
En del äldre rätter är heller inte anpassade för stora mängder. Då har vi varit tvungna att anpassa receptet för att det ska fungera.Sjömansbiff kan till exempel uppfattas som seg om man tillagar den i stora bläck. Därför lagar vi den på exakt samma vis som förr menanvänder färs istället.
Allt kan inte förändrasNågra rätter kan vi inte göra om, som till exempel Nävgröt och fläsk. Vi kan inte byta ut skrädmjölet mot annat mjöl, för då blir det inteNävgröt.
Rätterna på menyn är kända och typiska för området. En del är kända över hela Sverige. Många rätter har blivit en landskapsrätt och vi villvisa var den kommer ifrån.
Menyn kan variera mellan kökenVarje kök har fått bestämma vilka maträtter som ska serveras utifrån den receptbank de har. Därför kan menyn ibland se lite olika ut.